Bezpečnostné sklo

Bezpečnostné sklo je široký pojem, ktorý zahŕňa rôzne typy skla navrhnuté tak, aby odolávalo nárazu a rozbitiu. Využíva sa na miestach, kde je dôležitá bezpečnosť, ako sú obchody, školy, nemocnice a domy. Dva najbežnejšie typy bezpečnostného skla sú kalené a laminované.

Kalené sklo sa vyrába zahrievaním a následným rýchlym ochladzovaním bežného skla. Vďaka tomu je sklo oveľa pevnejšie a odolnejšie voči rozbitiu. Ak sa kalené sklo rozbije, rozpadne sa na malé, tupé kúsky, čím sa znižuje riziko vážneho zranenia. Kalené sklo sa prvýkrát vyrobilo v roku 1903 a stalo sa populárnym v 30. rokoch 20. storočia pre použitie v automobiloch. Dnes sa bežne používa v rôznych aplikáciách, ako sú dvere, okná, sprchové kúty a nábytok.

Moderná architektúra sa spolieha na kalené sklo. Práve vďaka nemu sa dostáva do priestoru viac svetla. Jeho pevnosť a odolnosť voči nárazu umožňuje architektom navrhovať tenšie a ľahšie fasády, čím sa znižuje celková hmotnosť budovy. To vedie k úsporám materiálov a nákladov, ako aj k zníženiu zaťaženia nosných konštrukcií. Okrem toho kalené sklo umožňuje väčšie presklené plochy, čím sa do budov dostáva viac prirodzeného svetla a vytvára sa vzdušnejší a príjemnejší interiér.

Laminované sklo sa vyrába zlepením dvoch alebo viacerých vrstiev skla so silnou plastovou fóliou medzi nimi. Táto fólia zabraňuje rozbitiu skla na malé kúsky, ak sa rozbije. Aj keď sa sklo rozbije, úlomky zostanú prilepené na fólii, čím sa znižuje riziko porezania. História laminovaného skla siaha do tridsiatych rokov dvadsiateho storočia a stalo sa populárnym v 50. rokoch pre použitie v budovách. Dnes sa bežne používa v rôznych aplikáciách, ako sú okná, dvere, zábradlia a podlahy.

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *